UMS tekad hasilkan graduan dalam bidang STEM melalui PPST

Langgani saluran TELEGRAM kami untuk berita terkini
Read Time:1 Minute, 28 Second

Kota Kinabalu : Universiti Malaysia Sabah (UMS) bertekad untuk terus menghasilkan graduan dalam bidang Sains, Teknologi, Kejuruteraan dan Matematik (STEM) yang selaras dengan misi dan visi penubuhan Pusat Persediaan Sains dan Teknologi (PPST) UMS selain kemudahan universiti yang disediakan.

Naib Canselor UMS Profesor Datuk Dr Kasim Mansor berkata, warga universiti tanpa mengira pangkat dan lapisan umur juga perlu berganding bahu untuk bersama-sama mencapai visi dan misi universiti.

Katanya, perkara itu mampu disempurnakan dengan ikhlas agar semua pihak dapat bersatu selain menetapkan fikiran yang satu bagi menyempurnakan matlamat universiti agar senantiasa melangkah maju ke hadapan.

“UMS sebagai menara gading yang menjadi pusat penyebaran ilmu seharusnya berupaya melahirkan pelajar dan cendekiawan berpendidikan tinggi, berkualiti dan bertaraf global. Justeru, pengurusan universiti bertekad untuk menyediakan bimbingan dan peluang pembelajaran dalam suasana persekitaran yang menekankan inovasi dan bakat.

“Sejak ditubuhkan, UMS telah memberikan usaha yang konsisten dengan menyediakan ahli akademik yang berkebolehan, membangunkan infrastruktur dan mekanisme moden, dan juga disokong oleh pihak pengurusan yang menyediakan dasar yang berkesan dalam usaha memupuk pemikiran kritis generasi muda,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada Majlis Afaz Ikrar dan Aku Janji Pelajar Baharu Program Asasi Sesi 2023/2024 di sini hari ini.

Kasim berkata, universiti wujud disebabkan permintaan masyarakat sekeliling yang ingin melihat perubahan hidup menerusi tahap pendidikan yang tinggi.

Katanya, zaman yang serba mencabar ini, keperluan untuk mendapatkan pendidikan tinggi adalah satu kemestian.

“Adalah menjadi harapan saya agar pelajar semua memanfaatkan segala peluang dan kesempatan di PPST dengan sebaik-baiknya bagi meraih kecemerlangan dalam bidang akademik mahupun kemahiran insaniah.

“Saya percaya bahawa proses pembelajaran itu haruslah seimbang di antara bilik kuliah dan kehidupan kampus,” katanya.

Terdahulu, seramai 347 pelajar terdiri dari pelbagai daerah di negeri ini termasuk Semenanjung; Sarawak dan Labuan telah mendaftar bagi sesi kemasukan 2023/2024. – SABAH MEDIA

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *