Karnival Keusahawanan UCSF ke-3 dapat sambutan baik

Langgani saluran TELEGRAM kami untuk berita terkini
Read Time:1 Minute, 2 Second

KOTA KINABALU: Karnival Keusahawanan UCSF 2023 yang ketiga anjuran University College Sabah Foundation (UCSF) mendapat sambutan luar biasa dengan kehadiran lebih 600 pengunjung.

Acara itu dianjurkan oleh Fakulti Pengurusan dan Keusahawanan (FME) dengan kerjasama Kelab Keusahawanan UCSF (UEC).

Karnival Keusahawanan UCSF ke-3 itu berlangsung pada 16 Ogos lalu bertempat di ruang lobi UCSF menampilkan pelbagai aktiviti, termasuk gerai jualan, kempen derma darah, cabutan bertuah dan sesi karaoke.

Naib Canselor UCSF, Dr Rafiq Idris, bersama Dekan Fakulti Pengurusan dan Keusahawanan, Najmi Abdullah, serta pegawai universiti lain turut hadir pada majlis tersebut.

Objektif utama karnival ini adalah untuk menyediakan pelajar UCSF dengan pengalaman langsung dalam keusahawanan melalui aktiviti seperti menjual produk atau perkhidmatan.

Tugasan amali ini bertujuan untuk meningkatkan pemahaman pelajar tentang teori keusahawanan dengan memberikan mereka pengalaman dunia sebenar.

Najmi berkata, karnival ini mengulangi komitmen fakulti untuk terus membantu pelajar dalam meningkatkan kemahiran keusahawanan mereka.

“Karnival ini menawarkan peluang berharga kepada pelajar untuk meneroka keusahawanan dan mengambil pemilikan produk mereka,” katanya dalam satu kenyataan media hari ini.

Sementara itu, Dr. Rafiq Idris, turut menekankan visi universiti untuk melahirkan pelajar yang mementingkan alam sekitar dan celik kewangan serta digital.

Beliau juga berharap agar karnival itu dapat menyemarakkan pemikiran keusahawanan dalam kalangan peserta dan menggalakkan keusahawanan belia.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *