Konvoi Merdeka Daerah Putatan memeriahkan sambutan Bulan Kemerdekaan 2023

Langgani saluran TELEGRAM kami untuk berita terkini
Read Time:1 Minute, 36 Second

PUTATAN: Sebanyak 30 buah kenderaan membawa peserta terdiri daripada wakil-wakil dari semua agensi Negeri dan Persekutuan di daerah Putatan menyertai Program Konvoi Merdeka Sempena Sambutan Bulan Kemerdekaan dan Hari Malaysia Peringkat Daerah Putatan Tahun 2023 di sini, hari ini.

Istimewanya Konvoi Merdeka ini turut disertai sendiri oleh Timbalan Ketua Menteri III merangkap Menteri Kerja Raya Sabah Datuk Ir Shahelmey Yahya.

Shahelmey bersama peserta Konvoi Merdeka merakamkan gambar kenangan sebelum berlepas ke lokasi-lokasi hentian sekitar Daerah Putatan hari ini.

Acara Pelepasan Konvoi Merdeka bermula dari perkarangan Pejabat Daerah Putatan pada jam 8.40 pagi hingga 12 tengahari yang berakhir di Masjid Al-Hilal, Tanjung Dumpil.

Antara hentian-hentian yang dilawati iaitu Kampung Muhibbah, SMK Petagas, Masjid Jamek, PPR Taman Sri Keramat, PPR Taman Sri Serigal, Kampung Meruntum dan Balai Cerap Al-Biruni.

Shahelmey yang juga Ahli Parlimen Putatan dan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Tanjung Keramat berkata, Konvoi Merdeka sempena Bulan Kemerdekaan Tahun 2023 ini adalah bertujuan untuk menyemarakkan lagi sambutan Bulan Kemerdekaan untuk mengingatkan generasi muda khususnya tentang pentingnya menghargai kemerdekaan dan juga menjaga perpaduan.

“Justeru itu, marilah kita sama-sama mengibarkan jalur gemilang di premis masing-masing sebagai tanda sambutan Bulan Kemerdekaan pada tahun ini, Selamat Hari Merdeka 2023,” kata Shahelmey ketika ditemui pemberita semasa program tersebut.

Bagi menyemarakkan lagi kemeriahan sambutan Bulan Kemerdekaan pada tahun ini, Shahelmey berkata, semua premis perniagaan yang ada di Putatan telah menerima jalur gemilang daripada Pejabat Daerah Putatan.

“Saya telah dimaklumkan oleh Pegawai Daerah Putatan bahawa jalur gemilang telahpun diagihkan ke semua premis-premis perniagaan sekitar Daerah Putatan.

“Oleh itu, kita menyeru kepada mereka yang telah menerima jalur gemilang yang telah disumbangkan oleh kerajaan agar mengibarnya sebagai tanda menghargai kemerdekaan dan menyemarakkan bulan kemerdekaan.

“Dalam Konvoi Merdeka ini juga dalam semua hentian kita lawati kita agihkan bendera jalur gemilang dan bendera negeri Sabah, jadi saya mohon selepas menerima bendera-bendera tersebut kibarkanlah di premis atau kampung masing-masing,” tambah beliau lagi.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *