AKEPT-UMS SDGU4S, program perkongsian ilmu unik libatkan komuniti kampung

Langgani saluran TELEGRAM kami untuk berita terkini
Read Time:2 Minute, 48 Second

Kota Kinabalu : Universiti Malaysia Sabah (UMS) dan Akademi Kepimpinan Pendidikan Tinggi (AKEPT) menganjurkan program Sustainable Development Goals (SDG) Leadership University for Society (U4S) yang berlangsung di tiga buah kampung dalam daerah Kiulu iaitu Kampung Ratau, Kampung Lokub dan Kampung Talantang baru-baru ini.

Pembantu Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar Negeri Sabah, Datuk Joniston Bangkuai, program ini sangat unik dan belum pernah berlaku sebelum ini di mana perkongsian ilmu dari ahli akademik yang pakar dengan bidang yang diperlukan oleh komuniti dari pelbagai universiti dan institusi pendidikan tinggi (IPT) sanggup datang berkampung selama 4 hari 3 malam di kampung-kampung terlibat.

“Saya ingin mengetahui lebih dekat bagaimana program ini berlangsung dan selaku wakil rakyat dalam kawasan Kiulu, saya melihat ianya sebagai satu penghormatan yang sangat tinggi kepada kumpulan masyarakat yang saya wakili ini.

“Kepada para peserta yang juga termasuk pimpinan ketiga-tiga buah kampung, syabas atas kesungguhan mengikuti siri perkongsian dengan tekun dan bersungguh-sungguh.

“Manfaatkan ilmu yang diperoleh kerana bukannya biasa-biasa para profesor dan doktor mengunjungi kampung kita dan seterusnya sanggup meninggalkan keselesaan mereka semata-mata ingin membantu kita,” katanya semasa majlis perasmian penutupan yang berlangsung di Dewan Masyarakat Kampung Lokub.

Teks ucapan beliau disampaikan oleh Pemimpin Pembangunan Masyarakat, Golubi Guntarik.

Joniston yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kiulu berkata, sebagai salah seorang peneraju di Kementerian Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar Negeri Sabah, beliau akan meneliti kaedah yang dilakukan ini untuk dijadikan sebagai salah satu strategi dalam menjayakan lagi hala tuju pembangunan ekonomi negeri Sabah yang berslogankan Sabah Maju Jaya.

“Jika di peringkat komuniti produk dan perkhidmatan dapat diinovasikan menjadi lebih berkualiti dan menarik, tidak ada sebab kenapa negeri Sabah tidak dapat dipacu deras ekonominya.

“Saya yakin dengan peningkatan inovasi yang berlaku secara berterusan, lebih banyak peluang pekerjaan dapat dihasilkan yang menarik perhatian para pelancong dari luar negara untuk melancong di Sabah.

“Hatta, kepesatan industri pelancongan akan menarik lebih ramai pelabur berjaya untuk datang dan melabur di Sabah kelak,” ujarnya.

Tambahnya, keunikan produk baik dari segi hasil ekonomi komunitinya mahupun keanggunan flora dan fauna dalam bentuk ekopelancongan ini adalah suatu strategi yang cukup berkesan dalam melonjak ekonomi negeri jika ditingkatkan lagi keterampilannya.

Beliau turut berterima kasih kepada pihak AKEPT dan UMS kerana telah memilih ketiga-tiga buah kampung dalam daerah Kiulu ini sebagai kumpulan komuniti bertuah yang mendapat suntikan ilmu langsung dari universiti dan IPT.

Sementara itu, Naib Canselor UMS, Prof. Datuk Dr. Kasim Mansor berkata kohot pertama telah diadakan pada bulan Mei tahun 2022, manakala kohot kedua pula telah dilaksanakan pada bulan Mei tahun ini.

“Kohot pertama dan kedua merupakan sesi di mana para peserta yang mewakili seluruh IPT diberikan pendedahan mengenai pendekatan SHARE Model dalam melakukan pemindahan ilmu kepada masyarakat.

“Program yang menggunakan pendekatan SHARE Model, hasil inovasi Profesor Madya Dr. Fatimah Ahmedy selaku Ketua Program dan Dr. Jakaria Dasan selaku Timbalan Ketua Program ini telah dijadikan oleh pihak AKEPT sebagai modul program peringkat nasional dalam menerapkan aspek kepimpinan dalam aktiviti libat sama masyarakat yang praktikal.

“Hakikatnya, ekosistem yang serba mencabar ini memerlukan perkongsian kolaboratif antara ahli akademik, industri, kerajaan dan komuniti. Oleh itu, pendekatan turun padang wajar dimainkan sama oleh ahli akademia.

“Hanya melalui perkongsian kolaboratif sedemikian, pecutan idea ke dalam pengkomersialan hasil-hasil produk komuniti dapat direalisasikan yang sekali gus dapat meningkatkan hasil pendapatan dan kesejahteraan hidup rakyat,” katanya. Teks ucapannya disampaikan oleh Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi) UMS, Prof. Dr. Rosalam Sarbatly.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *