HomeIsu tempatanCubaan nekad enam PATI ceroboh Sabah gagal

Cubaan nekad enam PATI ceroboh Sabah gagal

Read Time:50 Second

KOTA KINABALU: Pasukan Tentera Darat Malaysia berjaya menahan dan mengusir keluar enam orang Pendatang Asing Tanpa Izin (PATI) yang cuba menceroboh masuk ke Sabah dalam satu Op BALASAH pada Sabtu.

Menerusi kenyataan media Markas Pemerintahan Medan Timur Tentera Darat (MK PMTTD) semalam, pada 16 Disember 2023, jam 11 pagi, anggota tentera yang sedang melaksanakan penugasan rondaan dalam Op BALASAH telah menahan enam individu yang terdiri daripada empat orang lelaki dan dua orang wanita dalam keadaan yang mencurigakan sedang cuba untuk melintas sempadan dari Indonesia ke Malaysia.

“Hasil pemeriksaan mendapati keenam individu terbabit merupakan PATI warganegara Indonesia yang tidak mempunyai dokumen perjalanan yang sah dan mengaku ingin mencari peluang pekerjaan di Malaysia.

“Kesemua PATI yang ditahan telah diusir dari sempadan negara oleh anggota tentera dan laporan polis telah dibuat di Balai Polis Kalabakan,” kata kenyataan itu.

Dalam pada itu, Tentera Darat akan terus komited untuk memperketatkan kawalan di persempadanan Malaysia-Indonesia bagi memastikan kedaulatan Negara terus terpelihara dari sebarang bentuk pencerobohan oleh PATI mahupun jenayah rentas sempadan.

RELATED ARTICLES
Isu tempatan

UMS terap ilmu teknologi digital ekopelancongan kepada komuniti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular