HomeIsu tempatanUMS anjur seminar tingkat kefahaman pelaksanaan cukai pegangan

UMS anjur seminar tingkat kefahaman pelaksanaan cukai pegangan

Read Time:1 Minute, 19 Second

Kota Kinabalu : Jabatan Bendahari Universiti Malaysia Sabah (UMS) mengambil inisiatif berkongsi ilmu bagi meningkatkan kefahaman pelaksaaan cukai pegangan bersama rakan-rakan universiti.

Dirasmikan oleh Naib Canselor UMS, Profesor Datuk Dr. Kasim Mansor, seminar selama dua hari itu disertai oleh 84 wakil daripada Institusi Pendidikan Tinggi Awam dan Swasta serta agensi-agensi awam.

Menurut Kasim, sebagai sebuah universiti awam yang telah melaksanakan cukai pegangan, penganjuran seminar tersebut merupakan satu medium dua hala yang baik untuk meningkatkan kefahaman bersama.

”Selaras dengan Pelan Strategik Pengajian Tinggi Negara untuk meningkatkan tahap profesionalisme Universiti Awam dalam pengendalian kelestarian kewangan dan percukaian, maka, pada tahun 2017, UMS mula melaksanakan cukai pegangan sebagai satu bentuk manifestasi kepada seruan tersebut.

”Melalui seminar ini diharap akan dapat memberikan input berkaitan pengurusan serta impak cukai pegangan dalam kewangan agensi antara Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) dan wakil universiti awam, swasta dan agensi-agensi awam yang hadir,” katanya.

Teks ucapan beliau dibacakan oleh Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi) UMS, Profesor Ir. Dr. Rosalam Sarbatly.

Terdahulu, Bendahari UMS, Badrul Hisham Ismail berkata seminar itu juga membolehkan peserta mengaplikasikan ilmu pengetahuan bagi peningkatan kerjaya dan organisasi ke peringkat kebangsaan.

”Selain itu juga ia dapat mewujudkan dan mempereratkan hubungan dengan agensi-agensi lain yang sesuai dengan tugas dan matlamat.

“Dengan pengisian yang padat, diharapkan seminar ini akan dapat memberikan manfaat kepada usaha kita secara bersama dalam memantapkan lagi pelaksanaan cukai pegangan di institusi masing-masing,” katanya.

Hadir sama Bendahari Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS), Dr. Haji Mazlan Kiflie; Pengarah Pusat Pelaburan, Endowmen dan Wakaf (CIEW) UMS, Dr. Borhan Sareya Abdullah dan Pengerusi Jawatankuasa Seminar, Mohamad Edrus Othman. 

RELATED ARTICLES
Isu tempatan

KPDN Sandakan catat nilai rampasan lebih RM1 juta melibatkan pelbagai kesalahan

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments

Marianah Haji Mohd. Akil on Ibu Ebi AF5 Meninggal Dunia
Just ada kaitan with gui family on Bermula Jual Aiskrim Kini Bergelar Usahawan Berjaya