HomeUtamaSarawak dan Sabah sebagai pusat kuasa tenaga boleh diperbaharui - Fadhilah

Sarawak dan Sabah sebagai pusat kuasa tenaga boleh diperbaharui – Fadhilah

Read Time:1 Minute, 27 Second

KUALA LUMPUR – Sarawak dan Sabah mempunyai potensi besar untuk membangunkan sektor tenaga boleh diperbaharui (RE) negara, dan menjadi pembekal utama bagi rantau Asean, kata Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Fadillah Yusof.

Berucap di di Persidangan Hidrogen Hijau Asean 2024 Fadillah, yang juga menteri Menteri Peralihan Tenaga dan Transformasi Air (PETRA) berkata, Peralihan tenaga dan transformasi air pembangunan sumber RE  seperti solar, hidrogen, biojisim dan biobahan api semakin penting, terutamanya dengan peningkatan permintaan tenaga di Semenanjung Malaysia, serta bahan api fosil yang semakin berkurangan. sumber dan peningkatan kos gas asli.

“Memandangkan lokasi yang strategik dan potensi RE  yang banyak, Sabah dan Sarawak boleh menjadi pembekal tenaga boleh diperbaharui utama untuk rantau Asean pada masa hadapan,” katanya

“Potensi besar juga kita kena lihat Sarawak dan Sabah. Malahan Kepulauan Borneo itu sendiri yang berada di tengah-tengah ASEAN ini merupakan potensi menjadi pembekal tenaga boleh diperbaharui pada masa akan datang.

“Ini yang kita lihat hari ini bagaimana kita dapat jalinkan hubungan sama supaya pertama sekali penjanaan kuasa itu akan terjamin, mampan, mesra alam dan mampu dibiayai pengguna.

“Itu matlamat kita, sebab itu kita perlu melibatkan diri dengan pihak berkepentingan dengan negeri-negeri lain. Bukan sahaja pengeluaran tetapi juga untuk kita bekalkan ke rantau ASEAN ini.” Katanya.

Terdahulu dalam ucaptama beliau, Datuk Seri Fadillah menegaskan PETRA terus komited untuk menyemarakkan ekonomi berasaskan hidrogen menjelang 2050.

Komitmen itu adalah cerminan aspirasi untuk mencapai penyahkarbonan global yang disifatkan sebagai perkara penting menerusi perintis penyelesaian tenaga.

15 April lalu, media melaporkan Kerajaan bersetuju untuk menubuhkan Energy Exchange Malaysia (ENEGEM) bagi melaksanakan perdagangan bekalan elektrik hijau merentas sempadan ke negara jiran.

Keputusan itu selaras dengan aspirasi peralihan tenaga negara serta komitmen Malaysia untuk menyokong inisiatif integrasi bekalan elektrik serantau melalui ASEAN Power Grid (APG).

RELATED ARTICLES
Utama

Perhimpunan #KamiMahuAir Sabah bermotifkan politik, meraih perhatian media – Shahelmey

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular