HomeIsu tempatanPencapaian ASTiF bantu tingkat keterlihatan UMS di peringkat nasional, antarabangsa

Pencapaian ASTiF bantu tingkat keterlihatan UMS di peringkat nasional, antarabangsa

Read Time:2 Minute, 19 Second

Kota Kinabalu : Penglibatan aktif dalam pelbagai aktiviti serta pencapaian baik di pelbagai peringkat pertandingan oleh siswa-siswi Akademi Seni dan Teknologi Kreatif (ASTiF) Universiti Malaysia Sabah (UMS) menjadikan ASTiF sebagai antara penyumbang kepada keterlihatan UMS di peringkat nasional dan persada antarabangsa.

Naib Canselor UMS, Prof. Datuk Dr. Kasim Mansor berkata, perkembangan ASTiF yang wujud lebih 20 tahun bermula dari Sekolah Pengajian Seni kepada gabungan fakulti dan akhirnya dikenali sebagai sebuah Akademi memberikan pengalaman yang berguna kepada ASTiF sehingga mampu menghasilkan graduan dan alumni yang berjaya dalam bidang masing-masing.

“ASTiF sebagai akademi yang berteraskan seni kreatif dan inovasi sentiasa menjadi pelengkap kepada segala aktiviti yang dianjurkan oleh UMS khususnya yang melibatkan persembahan hiburan.

“ASTiF juga giat untuk terlibat dalam pertandingan seni di merata tempat, misalnya wakil ASTiF akan bertanding dalam World Championship in Performing Arts (WCOPA) 2024 di Los Angeles, Amerika Syarikat pada penghujung Jun ini.

“Justeru itu, akademi ini dilihat bukan sahaja sentiasa mengangkat citra UMS bahkan turut mengharumkan nama negeri Sabah khususnya dan negara Malaysia di persada antarabangsa,” katanya.

Beliau berkata demikian sempena sesi Lawatan Cakna ASTiF anjuran Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) UMS di bangunan ASTiF, UMS.

Menerusi sesi lawatan tersebut, Kasim berkata prasarana yang sedia ada di ASTiF perlu dipertingkatkan kepenggunaannya bagi memastikan motivasi para pensyarah dan pelajar untuk proses pengajaran dan pembelajaran berjalan lancar.

Pada masa yang sama beliau percaya bahawa dengan pengiktirafan yang diberikan oleh Kerajaan Negeri Sabah menerusi pewujudan Kerusi BajauSama yang diselaraskan oleh pihak ASTIF akan membolehkan program-program seni dari ASTIF turut sama membantu memartabatkan dan memperkasakan adat budaya tempatan.

“Sabah negeri yang sarat dengan khazanah budayanya dengan terdapat lebih 40 etnik yang mempunyai produk berteraskan citra masing-masing.

“UMS menerusi ASTIF adalah satu-satunya universiti awam di Sabah yang mempunyai tanggungjawab besar dalam menjaga dan memulihara khazanah ini,” katanya.

Terdahulu, wakil MPP ASTiF, Mohammad Azmir Misnani selaku pengerusi penganjur bagi sesi lawatan tersebut memaklumkan selain daripada tinjauan terhadap fasiliti di ASTiF, bersempena dengan sesi lawatan tersebut turut diadakan pameran hasil karya penulisan buku-buku pelajar ASTiF dan hasil karya kreatif pelajar Teknologi Seni Visual, serta pratonton teater Munchausen.

“Selain itu, satu sesi khas Naib Canselor bersama enam pelajar ASTiF yang akan bertanding di WCOPA 2024 turut diadakan di Studio Mozart.

“Melalui sesi lawatan cakna Naib Canselor ini, harapan kami adalah agar usaha siswa-siswi ASTiF untuk terus menempa nama dalam pelbagai aktiviti dan pertandingan akan terus mendapat sokongan dari semua pihak,” katanya, selain turut mengharapkan sokongan dari Naib Canselor UMS sendiri agar hasil karya lukisan pelajar yang bermotifkan Bajau Sama mendapat tempat untuk dipamerkan di Pusat Kebudayaan Rumpun Bajau Sama Sabah di Tuaran.

Hadir sama pada sesi lawatan tersebut Dekan ASTiF, Prof. Madya Dr. Zairul Anwar Md Dawam dan Pengarah Galeri Azman Hashim UMS, Prof. Madya Dr. Mohammad Pu’ad Bebit. – SABAH MEDIA / FOTO UMS

RELATED ARTICLES
Isu tempatan

UMS promosi gaya hidup sihat di Kg. Long Pasia

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular