HomeIsu tempatanPPIB UMS bantu penghuni penjara siapkan diri kembali hadapi dunia luar

PPIB UMS bantu penghuni penjara siapkan diri kembali hadapi dunia luar

Read Time:1 Minute, 22 Second

Kota Kinabalu:  Pusat Penataran Ilmu dan Bahasa (PPIB) Universiti Malaysia Sabah (UMS) mengadakan aktiviti pengintegrasian Service Learning Malaysia-University for Society (SULAM) dalam Program Pemindahan Ilmu (KTP) dan inisiatif Tanggungjawab Sosial Korporat (CSR) di Pusat Reintegrasi Penghuni, Tuaran baru-baru ini.

Ketua Penyelidik Makmal Hidupan Pengintegrasi Komuniti Tertumpu UMS, Dr. Esther Jawing berkata, program anjuran bersama Jabatan Penjara Malaysia tersebut bertujuan membantu rehabilitasi penghuni penjara yang akan kembali berintegrasi dengan komuniti luar setelah selesai menjalani hukuman.

Katanya, program itu juga turut menggabungkan hasil pembelajaran kursus English for Employment oleh pelajar-pelajar UMS melalui khidmat komuniti untuk membantu rehabilitasi penghuni penjara agar dapat berintegrasi kembali dengan komuniti luar.

“Dengan sokongan komuniti, penghuni penjara mempunyai peluang yang lebih baik untuk kembali ke dalam masyarakat dengan cara yang positif dan produktif.

“Pengintegrasian SULAM dalam KTP dan CSR meningkatkan impak komuniti, pendidikan pelajar, dan kerjasama institusi melalui projek kolaboratif yang disokong oleh bimbingan fakulti serta pakar industri.

“Sinergi ini juga menyelaraskan usaha CSR dengan Matlamat Pembangunan Mampan (SDGs), di mana pihak industri menyumbang sumber daya dan kepakaran untuk projek komuniti yang memberi impak positif dan memperkuatkan pendidikan holistik bagi pelajar dan komuniti,” katanya.

Majlis perasmian program tersebut disempurnakan oleh Timbalan Penguasa Penjara Sabah dan Wilayah Persekutuan Labuan, Oliver Girih Jiniu.

Menurut Oliver, aktiviti komuniti bersama penghuni penjara amat digalakkan kerana ia membantu pemulihan sosial serta mengurangkan stigma terhadap bekas penghuni penjara.

“Melalui interaksi ini, penghuni penjara dapat memupuk sikap positif, mengurangkan kadar jenayah ulangan, dan menjaga kebajikan emosi dan mental mereka.

“Dengan sokongan komuniti, penghuni penjara mempunyai peluang yang lebih baik untuk kembali ke dalam masyarakat dengan cara yang positif dan produktif,” katanya. – SABAH MEDIA / FOTO UMS

RELATED ARTICLES
Isu tempatan

Sistem solar bantu tingkat kesejahteraan komuniti luar bandar

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular