Lancar Kempen Pelekat Kereta Tanda Sokong Longgar SOP

Langgani saluran TELEGRAM kami untuk berita terkini
Read Time:1 Minute, 34 Second

KOTA KINABALU: Seorang ahli perniagaan melancarkan kempen pelekat kereta pada Ahad lalu, menandakan sokongan kepada Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Hajiji Noor dan gesaan Sabah untuk melonggarkan prosedur operasi standard (SOP) ketika pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Joe Ang secara peribadi menaja 1,000 pelekat kereta yang akan dihasilkan mempunyai gambar Hajiji dengan slogan “Rumah Kita, Kita Jaga”.

Beliau menyerahkan pelekat kereta tersebut kepada Thompson Teo dari Tom’s Auto Solutions dan rakan-rakan lain yang berkongsi pandangan yang sama.

Menurut Ang, beliau menyokong Hajiji membuat keputusan baru-baru ini dengan mengumumkan SOP baharu bagi mengurus penularan Covid-19 di Sabah dengan mewujudkan keseimbangan antara keperluan untuk melindungi kesihatan rakyat dan hak mereka untuk mencari nafkah.

“Kami percaya bahawa Ketua Menteri telah mempertimbangkan sepenuhnya keadaan yang berlaku akibat wabak itu sebelum membuat keputusan.

“Kami berpegang teguh pada keputusan yang diambil oleh Ketua Menteri kerana sebagai rakyat, kami mengakui bahawa beliau merasakan denyut nadi kami dengan tepat,” katanya.

Katanya, mereka mengakui bahawa Kerajaan Persekutuan melakukan yang terbaik untuk membendung wabak itu, mereka percaya bahawa Sabah mempunyai keunikannya sendiri jesteru, tidak boleh diperlakukan seperti negara lain dalam menguruskan wabak itu hanya demi keseragaman dan kemudahan pentadbiran.

“Kenyataan ini diberikan bahawa Sabah (dan Sarawak) adalah entiti di dalam negara dengan kuasa autonomi dan keturunan mereka sendiri, tidak seperti negeri-negeri lain di Malaysia.

“Oleh itu, harus diakui bahawa Sabah harus diberi hak istimewa untuk memutuskan apa yang terbaik untuk Negara dan rakyatnya dalam setiap keadaan dan tidak terkecuali dengan pengurusan Covid-19.

“Kami meminta sokongan penuh dari Kerajaan Persekutuan dalam menyokong inisiatif dan keputusan yang dibuat oleh Negara dalam usaha kami memerangi wabak tersebut, katanya, sambil menambah ini bukan masa untuk kontroversi kerana kehidupan dan penghidupan rakyat dipertaruhkan.

SOP baharu untuk Sabah dibuat berikutan keputusan Kerajaan Negeri untuk membenarkan kegiatan ekonomi dan sosial tertentu untuk beroperasi semula, termasuk premis restoran yang membenarkan pelanggan makan di dalam restoran.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *