HomeIsu tempatanPemimpin masyarakat perlu berintegriti tinggi laksana tugas - Jahid

Pemimpin masyarakat perlu berintegriti tinggi laksana tugas – Jahid

Read Time:45 Second

TAMPARULI: Pemimpin masyarakat dinasihati untuk mengamalkan sikap berhemah dan integriti tinggi dalam melaksanakan tugas harian.

Menteri Pembangunan Luar Bandar Sabah, Datuk Jahid Jahim, berkata, pemimpin masyarakat perlu menjaga kredibiliti, kejujuran, kemuliaan diri, dan mengekalkan kebolehpercayaan masyarakat terhadap mereka sebagai pemimpin.

“Bila kita telah diberi tanggungjawab, ingatlah bahawa itu merupakan satu amanah besar yang perlu dipikul.

“Beri contoh kepada masyarakat, jangan kerana nila setitik, rosak susu sebelanga.  Kemuliaan martabat institusi adat dan istiadat itu harus dijaga,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika menyempurnakan Majlis Penyerahan Watikah Pelantikan Ketua Kampung Topokon, di Bilik Mesyuarat Pejabat Daerah Kecil Tamparuli, disini semalam.

Hadir sama, Penolong Pegawai Pembangunan Daerah Tamparuli, Jefferson Jonathan, Ketua Daerah Tamparuli, OKK Jular Harung dan Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Dan Keselamatan Kampung (JPKK) Kampung Topokon, Mary Martin.

Terdahulu, Jefferson berkata, tugas seorang Ketua Kampung selain menjaga keharmonian dan keamanan di kampung, adalah bagi memelihara dan menjalankan perkara berkaitan adat kampung.

RELATED ARTICLES
Isu tempatan

UMS terima 468 pelajar baharu program asasi, 40 asasi agrisains

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular