Sabah dan Sarawak mesti diiktiraf dengan tepat – Jeffrey Kitingan

Read Time:2 Minute, 18 Second

KENINGAU: Malaysia secara beransur-ansur menjadi negara yang dibayangkan rakyatnya 59 tahun lalu, tetapi lebih banyak perlu dilakukan untuk benar-benar membawa semua rakyat bersama-sama sebagai satu negara.

Timbalan Ketua Menteri, Datuk Seri Dr. Jeffrey Kitingan berkata, hanya dengan melaksanakan sepenuhnya semua terma dan syarat dalam Laporan Suruhanjaya Antara Kerajaan (IGC) dan dokumen lain yang berkaitan dengan pembentukan Malaysia persekutuan ini boleh menjadi seperti yang dimaksudkan.

“Terdapat keperluan mendesak untuk ‘MeMalaysiakan’ Malaysia. Apa yang saya maksudkan dengan ini ialah Sabah dan Sarawak mesti diiktiraf dengan tepat sebagai rakan kongsi yang sama bagi negeri-negeri Tanah Melayu, dan bukannya dilayan seperti tanah jajahan – dieksploitasi, ditipu, diuji dan bergantung sepenuhnya kepada ‘tuan’, iaitu Kerajaan Persekutuan.

“Saya gembira kerana banyak yang telah dilakukan dalam beberapa tahun kebelakangan ini terutamanya sejak pilihan raya lalu, untuk memulihkan status Sabah dan Sarawak kepada apa yang sepatutnya, terutamanya dengan pemulihan perkataan dalam Perkara 1(2) Perlembagaan Persekutuan.

“Perdana Menteri sekarang, sama seperti sebelumnya, sekali lagi memberi jaminan kepada Sabah dan Sarawak bahawa Kerajaan Persekutuan akan menghormati dan melindungi sepenuhnya hak kita di bawah Perjanjian Malaysia 1963 (MA63).

“Mari kita terus mendesak Kerajaan Persekutuan dalam perkara ini untuk memastikan bahawa ia bukan hanya janji politik yang dibuat dengan mengambil kira pilihan raya umum, tetapi janji konkrit untuk melakukan perkara yang betul,” katanya.

Kitingan berkata demikian ketika berucap pada sambutan Hari Malaysia peringkat daerah Keningau di Batu Sumpah Keningau hari ini lapor portal warta oriental 

Turut hadir pada majlis itu ialah Huguan Siou Tan Sri Joseph Pairin Kitingan, Pembantu Menteri Kerja Raya dan ADUN Bingkor, Datuk Robert Tawik, Pembantu Menteri Pembangunan Masyarakat dan Kesejahteraan Rakyat dan ADUN Tulid, Flovia Ng, ADUN Liawan, Datuk Annuar Ayub, Pegawai Daerah Keningau, Walter Kenson, dan Presiden Majlis Hal Ehwal Anak Negeri Sabah, Dr. Benedict Topin.

Salah seorang tetamu istimewa ialah anak bongsu Mendiang Datuk GS Sundang yang menghadiri majlis tersebut dan diraikan oleh semua yang hadir.

Kitingan yang juga Ahli Parlimen Keningau dan ADUN Tambunan berkata, beliau gembira selepas lebih tiga dekad memperjuangkan hak Sabah di bawah MA63, perjuangan itu semakin menjadi ‘arus perdana’ pada masa kini.

“Tetapi ia tidak selalu seperti ini. Sebelum ini, saya sentiasa diugut oleh pihak berkuasa yang mahu saya berhenti ‘mendidik’ rakyat tentang hak mereka di bawah MA63. 

Malah saya juga dilarang memasuki Sarawak selepas kembali ke sana setiap tahun sejak 2008 untuk melakukan perkara yang sama demi MA63.

“Bagaimanapun, kita perhatikan sejak beberapa tahun kebelakangan ini, parti dan pemimpin politik tiba-tiba mula memperjuangkan isu MA63 dan hak perlembagaan di Sabah dan Sarawak. Semua orang bersaing untuk menjadi juara isu MA63.

“Saya gembira perkara ini berlaku dan ia terus berlaku, dan saya berharap dengan perkembangan ini, kita di Sabah dan Sarawak dapat mengawal naratif, dan meraih faedah politik, ekonomi dan sosiobudaya perjuangan kita,” katanya.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.