HomeIsu tempatanFariza lancar buku "A Tale From Tuaran: Tales For Our Tiny Tribes"

Fariza lancar buku “A Tale From Tuaran: Tales For Our Tiny Tribes”

Read Time:1 Minute, 31 Second

PENAMPANG: Seorang pengarang tempatan Fariza Sakina Farish telah mengambil inisiatif yang terpuji untuk melancarkan buku kanak-kanak interaktif bertajuk “A Tale From Tuaran: Tales For Our Tiny Tribes.”

“A Tale From Tuaran” bukanlah buku cerita biasa kerana ia berfungsi sebagai buku aktiviti, memberikan pembaca muda pengalaman mendalam dan interaktif yang memfokuskan pada kampung halamannya, daerah Tuaran.

Buku itu memuatkan ilustrasi menawan yang mengiringi cerita cerita rakyat yang mempesonakan yang dikongsi oleh nenek Fariza.

“Selain itu, ia menampilkan bahagian mewarna yang menggalakkan kanak-kanak meneroka kreativiti mereka sambil menyelami dunia ajaib cerita budaya kita.

“Melalui penerbitan ini, saya berharap dapat memberi inspirasi kepada kanak-kanak dan orang dewasa untuk menghargai budaya unik kita,” katanya.

Keghairahannya untuk bercerita melangkaui Tuaran, kerana dia membayangkan menulis lebih banyak buku kanak-kanak berdasarkan daerah yang berbeza, sekali gus memastikan kepelbagaian naratif Sabah didedahkan dan dihargai.

Bersempena dengan Pesta Kaamatan, Fariza telah mengeluarkan dan menjual kumpulan pertama bukunya di Hongkod Koisaan di sini, dari 30-31 Mei.

Pada Selasa (30 Mei), Fariza menyampaikan bukunya kepada Pembantu Menteri Pelancongan, Kebudayaan, dan Alam Sekitar merangkap Pengerusi Lembaga Pelancongan Sabah, Datuk Joniston Bangkuai.

Joniston melahirkan rasa kagumnya, berkata komitmen Fariza untuk mengangkat kisah tempatan melalui penceritaan sememangnya patut dipuji.

“Dengan memelihara dan berkongsi warisan budaya kita, kita memastikan kesinambungannya untuk generasi akan datang. Saya menggesa generasi muda untuk mengambil inspirasi daripada karya Fariza dan menyumbang untuk memelihara dan mempromosikan cerita rakyat tempatan kita.

“Melalui usahanya, dia bukan sahaja memperkenalkan pembaca muda kepada kisah-kisah menarik daripada pelbagai kumpulan etnik tetapi memberi inspirasi kepada mereka untuk meneroka dan menghargai budaya mereka,” katanya.

Sementara itu, Menteri Kewangan Datuk Seri Masidi Manjun turut singgah di gerai Fariza.

Buku “A Tale From Tuaran” dijual pada harga RM60 melalui akaun Instagram @borneanbubbas, dengan 10 peratus daripada semua keuntungan disalurkan untuk menyokong usaha pemuliharaan Gajah Pygmy Borneo Seratu Aatai.

RELATED ARTICLES
Isu tempatan

131 murid SK Karakit sertai program pendidikan bencana

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular