Mahkamah Kota Kinabalu

Suri rumah didenda RM8,000 beri maklumat palsu pinda status agama

Langgani saluran TELEGRAM kami untuk berita terkini
Read Time:1 Minute, 48 Second

KOTA KINABALU: Seorang suri rumah didenda RM8,000 oleh Mahkamah Majistret di sini semalam kerana memberikan maklumat palsu ketika memohon pindaan ke atas status agama MyKadnya.

Tertuduh Nur Sarimah Subuka, 24, mengaku bersalah di hadapan Majistret Lovely Natasha Charles.

Dia melakukan kesalahan itu dengan mengemukakan dokumen Perintah Mahkamah Syariah Kota Kinabalu palsu pada 12 Sept 2023 jam 3.53 petang di kaunter Pendaftaran Negara (JPN) di sini.

Kesalahan itu di bawah Seksyen 25(1)(b) Peraturan-Peraturan Pendaftaran Negara yang membawa hukuman penjara sehingga tiga tahun atau denda maksimum RM20,000 jika sabit kesalahan.

Menurut fakta kes, Nur Sarimah datang ke Bahagian Kad Pengenalan JPN Kota Kinabalu untuk meminda butiran MyKadnya iaitu status agama dan namanya.

Dia telah menyerahkan borang permohonan itu bersama-sama dokumen sokongan seperti MyKad, sijil kelahiran, dan Perintah Permohonan Menukar Taraf Agama Islam daripada Mahkamah Tinggi Syariah Kota Kinabalu untuk diproses.

Bagaimanapun, proses panel JPN Putrajaya mendapati Perintah tersebut yang didakwa daripada Mahkamah Syariah Kota Kinabalu adalah palsu yang membawa kepada penahanan dan didakwa di mahkamah hari ini.

Sementara itu, peguam Yayasan Bantuan Guaman Kebangsaan (YBGK) Lim Ming Zoong @ Lawrence, menggesa agar diringankan dengan mengatakan bahawa tertuduh adalah seorang suri rumah dan mempunyai dua anak.

Menurut Lim, Nur Sarimah dimaklumkan oleh seorang individu (ejen) bahawa permohonannya akan berjaya selagi ada bayaran sebagai pertukaran agama Islam kepada Kristian.

Katanya, Nur Sarimah mahu menukar status agamanya sekarang kepada Kristian kerana dibesarkan dalam keluarga yang tidak bahagia. Bapanya telah meninggalkan mereka dan dia dibesarkan sendiri oleh ibunya, seorang ibu tunggal dengan latar belakang Kristian.

Pegawai Pendakwa JPN Mohd Faizal Tahir menggesa agar hukuman pencegahan dikenakan terhadap tertuduh.

“Adalah penting untuk diingat bahawa tindakan ini mempunyai implikasi serius terhadap integriti sistem perundangan dan kepercayaan orang ramai terhadap kejujuran. Walaupun mengaku salah, tindakan ini tidak boleh dipandang ringan dan perlu diberi perhatian oleh mahkamah.

“Kegagalan untuk menjatuhkan hukuman yang sewajarnya akan memberi isyarat yang salah kepada orang ramai dan boleh menggalakkan orang lain terlibat dalam aktiviti yang sama.

“Oleh itu, kami menggesa mahkamah untuk mempertimbangkan implikasi serius daripada tindakan defendan dan mengenakan hukuman yang setimpal sebagai penghalang dan menegakkan keadilan dalam masyarakat,” kata Mohd Faizal.

Difahamkan tertuduh membayar denda tersebut.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *