HomeUtamaProjek infrastruktur air dilancar, tingkatkan kualiti dan ketersediaan bekalan air

Projek infrastruktur air dilancar, tingkatkan kualiti dan ketersediaan bekalan air

Read Time:1 Minute, 33 Second

RANAU: Projek infrastruktur air baharu bernilai RM63.8 juta dilancar hari ini untuk meningkatkan kualiti dan ketersediaan bekalan air di kawasan sekitar Ranau.

Projek yang terdiri daripada pemasangan paip air mentah dari muka sauk Sungai Mamut ke Loji Rawatan Air baharu di sini, telah dilaksanakan oleh Jabatan Air Negeri sejak Jun 2023 dan dijadualkan siap pada Disember 2025.

Projek itu juga termasuk memasang paip air baharu dari muka sauk Sungai Mamut Ulu ke kemudahan Loji Rawatan Air baharu di Lohan.

Menurut Menteri Kewangan Sabah merangkap Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Karanaan, Datuk Seri Masidi Manjun, projek itu penting untuk meningkatkan bekalan air terawat ke beberapa kawasan utama, seperti Pekan Ranau, Lohan, Poring, dan di sepanjang Jalan Sandakan.

“Selain itu, ia menekankan kepentingannya dalam menyokong perniagaan tempatan dan meningkatkan kebajikan serta kesihatan penduduk setempat.

“Setelah siap dan beroperasi, Loji Rawatan Air baharu itu akan terus menambah bekalan air terawat ke kawasan sekitar Pekan Ranau semasa cuaca buruk, yang mengakibatkan Sungai Liwagu banjir. Ini menyebabkan pengeluaran air terganggu di Loji Rawatan Air Kimolohing disebabkan kekeruhan air yang tinggi.

“Projek ini termasuk saluran paip untuk air mentah dan air terawat, bersama-sama dengan loji rawatan air moden yang mampu menghasilkan lima juta liter sehari.

“Sistem ini direka untuk menambah bekalan air yang dihasilkan di Loji Rawatan Air Kimolohing untuk memastikan perkhidmatan air yang stabil dan dipertingkatkan di seluruh daerah,” katanya ketika ditemui pemberita selepas menyempurnakan Majlis Pecah Tanah Projek Pemasangan Paip Air Mentah Baharu Dari Sumber Muka Sauk Sungai Mamut Ulu Ke Loji Rawatan Air Baharu Daerah Ranau di sini, hari ini.

Menurut Masidi, setakat April 2024, projek itu telah siap 29 peratus dari segi pembinaan fizikal dan beliau turut memuji perkembangan kemajuan projek yang dicapai.

“Mengenai kemajuan projek akan dimaklumkan dari masa ke semasa dan ini adalah komitmen kerajaan untuk melabur dalam infrastruktur kritikal bagi meningkatkan kehidupan rakyat di Sabah,” tegasnya.

RELATED ARTICLES
PolitikUtama

Kestabilan politik agenda utama Kerajaan khususnya di Sabah

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular