HomeIsu tempatanAnak Jati Kota Marudu Sangkal Dakwaan Bahawa Daerah Kelahirannya Mundur

Anak Jati Kota Marudu Sangkal Dakwaan Bahawa Daerah Kelahirannya Mundur

Read Time:1 Minute, 43 Second

KOTA KINABALU: Mengkritik orang lain lebih mudah daripada dikritik, itulah teguran yang diberikan Christoper Mandut terhadap kenyataan Ketua Bahagian PKR Kota Marudu, Sazalye Donol.

“Selain itu, mereka perlu mencerminkan diri sendiri sebelum bercakap mengenai orang lain,” tambahnya sambil menegaskan bahawa Sazalye hanya pandai mengata dan mengkritik tetapi lupa kepada kelemahan parti dan pemimpinnya sendiri.

Christoper mempersoalkan Sazalye mengenai sumbangan PKR, dan dirinya sendiri terhadap pembangunan Sabah, khususnya di daerah Kota Marudu.

“Sebenarnya, saya percaya kemiskinan bertambah teruk sewaktu mereka berkuasa selama dua tahun, dan hampir tidak ada pembangunan di Kota Marudu sepanjang tempoh tersebut, yang boleh mereka banggakan,” kata Christoper.

Christoper yang merupakan Setiausaha Politik Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Sabah dan Sarawak) Datuk Seri Dr Maximus Ongkili, menasihati Sazalye untuk berhenti menjadi boneka dan digunakan untuk mengkritik dan menuding jari bagi menyalahkan orang lain atas kegagalan mereka sendiri.

“Sebagai seseorang yang dilahirkan dan dibesarkan di Kota Marudu, saya percaya bahawa saya adalah orang terbaik yang mengatakan bahawa daerah ini telah berkembang pesat. Kota Marudu adalah sebuah bandar yang berkembang, dan mampu mengejar bandar-bandar maju di Sabah, dan sebenarnya, jauh lebih baik daripada beberapa kawasan di negeri ini.

“Ya, kami tidak akan malu untuk mengakui bahawa masih ada ruang untuk penambahbaikan, tetapi Kota Marudu berkembang secara progresif.

“Jurang kemiskinan sememangnya ketara di kawasan perbukitan seperti di Sonsogon, Gana dan Magandai tetapi kawasan tanah rata tetapi kita dapat bersaing dengan daerah lain seperti Penampang dan Papar.

” Di Kota Marudu berkembang maju dengan mempunyai lebih kurang 50,000 ekar kelapa sawit, pertanian, dan tanaman padi kami adalah yang kedua terbesar di Sabah, selepas Kota Belud, “katanya.

Dalam pada itu, Christoper turut mempersoalkan Sazalye mengenai sumbangan PKR sepanjang tempoh dua tahun mereka menjadi kerajaan, sedangkan zink untuk pembaikan rumah tidak pernah diberikan kepada masyarakat di Kota Marudu.

“Saya percaya, Ahli Parlimen kita telah melakukan pelbagai perkara untuk Kota Marudu. Di Matunggong sahaja, sejumlah 22 rumah panjang telah dibina, dan dua buah lagi akan dibina.

“Oleh itu, jangan salahkan orang lain jika mereka tidak dapat menunjukkan sumbangan parti itu terhadap pembangunan di Kota Marudu,” tambahnya.

RELATED ARTICLES
Isu tempatan

DBKK lancar piawaian kebersihan dan keteraturan sektor operasi

1 COMMENT

  1. Saya tidak melihat dan tdk ada bukti bahawa kota marudu daerahvm terniskin di sabah kalau ada apa biktinya? Saya berpihak mana2 mereka abtara kristoper dan syazali tetaou saya buat perkiraan bahawa kota marudu lebih baik dari sejak 60an. Saya merasa bangga kerana saya rasa bahawa kota marudu hampir2 maju sedikit demi sedikit duku semua jalanraya gravel tapi sekarang dah bertar ternasuk jalan2 di atas bukit. Saya sgt malu kota marudu digelar miskin di sabah dan di malasysia sbb saya adalah anak watan kota marudu. Hentikan sikap bersaing dlm politik membawa saya dan rakyat kota marudu malu. Kota marudu maju

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular