FEPO Penting Untuk Kemajuan Masa Depan Industri Pengeluaran Minyak Sawit Sabah

Read Time:2 Minute, 29 Second

KOTA KINABALU: Pelancaran Kontrak Niaga Hadapan Minyak Sawit Mentah Malaysia Timur (FEPO) oleh Bursa Malaysia Derivatives Bhd (BMD) hari ini, adalah baik sejajar dengan perkembangan industri kelapa sawit Sabah pada masa hadapan.

Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Hajiji Noor berkata, bahawa beliau meramalkan FEPO akan memainkan peranan penting untuk kemajuan industri kelapa sawit di Sabah pada masa hadapan, dengan pengeluaran minyak sawit mentah (CPO) sebanyak 4.65 juta metrik tan pada tahun 2020, Sabah kini adalah negeri pengeluar minyak sawit terbesar yang menguasai 24 peratus pengeluaran untuk pasaran nasional.

Katanya, dengan adanya FEPO, perniagaan minyak sawit domestik dapat meneroka harga alternatif melalui pertukaran ini, setelah tamat kontrak, perniagaan dapat menghantar CPO ke salah satu dari tiga pusat penghantaran yang ditentukan, mana yang paling berdekatan dengan pusat operasi mereka.

FEPO juga diharapkan dapat menciptakan lebih banyak peluang perniagaan dan pekerjaan di setiap rantaian bekalan industri kelapa sawit, seperti pengangkutan, kemudahan penyimpanan, kualiti penyelidikan dan aktiviti hiliran yang lain, katanya.

“Di pentas global, FEPO yang akan diperdagangkan oleh peserta antarabangsa, akan berfungsi sebagai platform pemasaran untuk mempromosikan produk berkaitan sawit Sabah dan untuk menarik pelaburan langsung asing.

“Saya berasa bangga apabila mengetahui bahawa BMD telah menetapkan Lahad Datu dan Sandakan sebagai pusat penghantaran untuk FEPO,” kata Ketua Menteri.

Pelancaran FEFO secara maya telah disempurnakan oleh Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi, Datuk Zuraida Kamaruddin; Hajiji dan Ketua Menteri Sarawak, Datuk Patinggi Abang Abdul Rahman Zohari Tun Datuk Abang Openg, pada Isnin.

“Kerajaan Sabah mengiktiraf industri minyak sawit sebagai bahagian utama ekonomi negeri dan ingin memperluaskan sumbangannya.

“Oleh itu, dua Kawasan Industri Berkelompok Kelapa Sawit (POIC) iaitu POIC Lahad Datu dan POIC Sawit, dibangunkan untuk menyediakan infrastruktur yang diperlukan untuk mengekalkan pertumbuhan jangka panjang industri kelapa sawit di Sabah,” katanya.

Hajiji berkata POIC Lahad Datu yang juga syarikat milik penuh kerajaan negeri, meliputi 4,400 ekar untuk industri ringan, sederhana dan berat serta dilengkapi dengan kemudahan set pelabuhan yang komprehensif – masing-masing pelabuhan dilengkapi kargo pukal, kargo cecair dan kontena – di pelabuhan yang dalam secara semula jadi dengan kedalaman yang dapat menampung kapal kargo yang besar.

POIC Sawit pula, yang dikendalikan oleh cabang pelaburan minyak sawit kerajaan negeri iaitu Sawit Kinabalu Sdn Bhd terletak di kawasan seluas 2.810 ekar di Sandakan dan telah dibangunkan untuk memacu pelaburan dalam industri hiliran minyak sawit.

Kedua-dua POIC itu dikelilingi oleh ladang kelapa sawit dan juga berhampiran dengan wilayah yang kaya sumber di Kawasan Pertumbuhan Timur ASEAN-Brunei-Indonesia-Malaysia-Filipina (BIMP- EAGA).

“Mereka adalah aset penting bagi Negeri Sabah kerana ia adalah satu pautan penting dalam teka-teki infrastruktur untuk projek industri utama yang sedang dipertimbangkan untuk mempercepatkan pembangunan di pantai timur Sabah.

“Saya yakin, dengan ekosistem FEPO disatukan ke dalam dua POIC ini, ia akan meningkatkan potensi sinergi antara pasaran derivatif dan industri minyak sawit tempatan, sekali gus membawa pertumbuhan baharu kepada ekonomi Sabah,” katanya.

Turut hadir ialah Pengerusi Bursa Malaysia Berhad, Tan Sri Abdul Wahid Omar, Ketua Pegawai Eksekutif, Datuk Muhamad Umar Swift dan Ketua Pegawai Eksekutif BMD, Samuel Ho.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *