Program Kempen Kesedaran Hak-Hak Pengguna Perlu Diteruskan – Shahelmey

Langgani saluran TELEGRAM kami untuk berita terkini
Read Time:1 Minute, 15 Second

KOTA KINABALU: Masyarakat perlu diberi pendedahan tentang hak-hak pengguna bagi meningkatkan kesedaran dan mendidik mereka sebagai pengguna.

Menteri Pembangunan Masyarakat dan Kesejahteraan Rakyat Sabah, Datuk Ir. Shahelmey Yahya berkata program-program tentang kesedaran pengguna perlu terus dilakukan.

“Isu-isu kepenggunaan dan juga aktiviti kempen kesedaran tentang hak-hak pengguna perlu terus dilakukan bagi mendidik masyarakat tentang hak-hak mereka sebagai pengguna.

“Ini juga agar peniaga sedar tentang tanggungjawab mereka terhadap pengguna selain ia antara usaha bagi memastikan peniaga tidak mengambil kesempatan terutamanya semasa tempoh pandemik ini.

“Kita sedaya upaya membantu kerajaan dan orang ramai mendepani isu-isu pengguna agar bebanan kesan daripada pandemik tidak terlalu mendalam terutama kepada ekonomi negara dan secara khususnya kepada orang awam.

“Ia juga untuk memastikan peniaga tidak mengambil kesempatan dalam penetapan harga barang jualan yang tidak munasabah semasa tempoh pandemik” tegasnya.

Shahelmey yang juga Pengerusi Bersama Gerakan Pengguna Negeri (GPN) Sabah dan Ahli Majlis Gerakan Pengguna Kebangsaan (MGPK) itu berkata, Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) akan selalu membuat pemantauan dan penguatkuasaan kepada peniaga yang ingkar .

“Masih terdapat segelintir peniaga yang tidak meletakkan tanda harga pada barangan jualan.

“Pihak Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) sentiasa melaksanakan pemantauan dan penguatkuasaan terhadap perkara ini,” kata Shahelmey ketika mempengerusikan Mesyuarat Gerakan Pengguna Negeri Sabah yang Pertama bagi Tahun 2021 semalam, di Kota Kinabalu.

Turut hadir semasa mesyuarat tersebut ialah Pengarah Pejabat Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) Negeri Sabah Merangkap Pengerusi Gerakan Pengguna Negeri Sabah; Georgie Abas.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *