HomeIsu tempatanEnakmen Induk Perkasakan Peranan MUIS - Arifin

Enakmen Induk Perkasakan Peranan MUIS – Arifin

Read Time:50 Second

KOTA KINABALU: Enakmen induk akan ditambah baik bagi memperkasa peranan Majlis Ugama Islam Sabah (MUIS).

Menurut Menteri Tugas-Tugas Khas, Datuk Mohd Arifin Mohd Arif, Jawatankuasa MUIS kini sedang meneliti enakmen berkenaan dalam usaha untuk meneruskan inovasi serta kecemerlangan perkhidmatan badan keagamaan berkenaan.

“Pembuat dasar ini tertakluk juga kepada enakmen-enakmen yang sedia ada dan saya telah minta MUIS melihat sekiranya ada enakmen yang perlu dilaksana atau diwujudkan untuk memperkasakan peranan MUIS.

“Kalau enakmen yang boleh menggerakkan MUIS atau belum wujud atau ditambah baik, kita akan kemukakan ke sidang Dewan Undangan Negeri dan diserahkan kepada Pengerusi jawatankuasa iaitu Peguam Besar Negeri Sabah,” jelas beliau.

Arifin berkata demikian selepas menyampaikan Anugerah Perkhidmatan Cemerlang 2018, 2019 dan 2020 kepada warga MUIS, selain Anugerah Khas Ketua Pegawai Eksekutif, Anugerah Khas Yang DiPertua MUIS, Anugerah Khas Sukan 2018 dan 2019 serta Anugerah Perkhidmatan Berdedikasi.

Turut disampaikan beliau, Anugerah Jasamu Dikenang kepada para pesara serta Anugerah Khas Menteri Tugas-Tugas Khas kepada Timbalan Pengarah MUIS, Mohd Zaratkhan Abd Rahman. – PENERANGAN

RELATED ARTICLES
Isu tempatan

MRK perjuang budaya tradisi kaum KDMR

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular