HomeIsu tempatanKes denggi meningkat 100 peratus di Labuan

Kes denggi meningkat 100 peratus di Labuan

Read Time:53 Second

LABUAN: Sepuluh kes denggi dilaporkan di Labuan setakat ini tahun ini, peningkatan 100 peratus berbanding sepanjang tahun lepas yang hanya mencatatkan lima kes, menurut Jabatan Kesihatan Labuan.

Pengarahnya Dr Ismuni Bohari berkata Kampung Layang-Layangan telah diisytiharkan sebagai kawasan wabak denggi susulan kebanyakan kes berlaku di situ.

“Situasi membimbangkan jika tidak dikawal memandangkan musim hujan sekarang dengan longkang tersumbat menjadi tempat pembiakan nyamuk aedes dan mencetuskan wabak,” katanya kepada Bernama di sini semalam.

Beliau menggesa masyarakat setempat supaya memastikan persekitaran mereka bebas daripada tempat pembiakan nyamuk.

Mengenai kes penyakit tangan, kaki dan mulut (HFMD) yang merupakan jangkitan biasa dalam kalangan kanak-kanak, beliau berkata ia masih terkawal walaupun beberapa kes dilaporkan baru-baru ini.

Mengenai COVID-19, beliau berkata hanya satu kes dilaporkan di pulau bebas cukai itu pada Jumaat, menjadikan jangkitan kumulatif kepada 21,309 kes.

Tiada kluster baharu dikesan.

Beliau berkata jumlah kumulatif kes COVID-19 yang pulih adalah 21,065.

Dr Ismuni berkata saringan COVID-19 masih dijalankan terhadap pelawat dari Brunei di terminal feri Labuan dan pelawat antarabangsa di Lapangan Terbang Labuan. – BERNAMA.

RELATED ARTICLES
Isu tempatan

KPJ Sabah laksana program amal di Rumah Sabah Cheshire

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular