CBR-UMS: Pertama di Sabah dalam memperkasa komuniti bagi pemberian Rehabilitasi asas

Langgani saluran TELEGRAM kami untuk berita terkini
Read Time:2 Minute, 2 Second

Beaufort: Program ‘Community-based Rehabilitation’ (CBR) atau pemulihan berasaskan komuniti yang pertama di Sabah berjaya dilaksanakan di Kampung Pilajau di sini kelmarin.

Program yang dianjurkan Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan (FPSK) Universiti Malaysia Sabah (UMS) dengan kerjasama Hospital UMS (HUMS) dan Koperasi Ukhuwah Kota Klias Berhad itu adalah bersempena Seminar Kesedaran Rehabilitasi.

Selain itu, turut diadakan Pelancaran Rehab Living Lab bagi memperkasa komuniti sebagai pemberi perkhidmatan rehabilitasi asas kepada penduduk setempat melalui program CBR.

Majlis perasmiannya disempurnakan Pembantu Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan Sabah, Datuk Isnin Aliasnih.

Dalam ucapannya Isnin menyarankan, para pegawai kerajaan tempatan dan pemimpin komuniti memberi sokongan penuh terhadap usaha murni yang dijalankan secara kolaborasi padu antara UMS dengan komuniti Beaufort. 

“Saya ingin menyeru terutamanya kepada warga belia agar menyahut program ini untuk menerima latihan sebagai pemberi CBR. 

“Sesungguhnya kerjasama dalam program-program sebegini ini amat penting sama ada di pihak industri, universiti dan komuniti terutamanya bagi menyokong dari segi sumbangan kewangan dan kepakaran,” katanya yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Klias. 

Hadir sama Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi) UMS, Profesor Ir. Dr. Rosalam Sarbatly mewakili Naib Canselor UMS, Prof. Datuk Dr. Kasim Mansor. 

Menurut Rosalam, projek yang dinamakan CBR-UMS itu dapat memenuhi keperluan warga komuniti luar bandar yang sememangnya sukar untuk mendapatkan rawatan rehabilitasi di atas pelbagai faktor.

“Kebanyakan pesakit yang memerlukan rawatan rehabilitasi adalah mereka yang mempunyai keupayaan berlainan.

“Ada antaranya yang mempunyai masalah pengangkutan, mengalami kesukaran akses ke fasiliti kesihatan serta ketiadaan ahli keluarga atau penjaga bagi membawa pesakit ke hospital daerah. 

“Justeru, inisiatif yang pertama kali seumpamanya dilaksanakan di Sabah ini diharap dapat membantu masyarakat yang terkesan sekali gus mencapai objektif penubuhan CBR – UMS yang bertemakan ‘Memperkasa Komuniti’,” katanya.

Untuk rekod, pusat Rehab Living Lab UMS di Kampung Pilajau itu juga akan berperanan memberi latihan kepada belia yang terpilih untuk menjadi pemberi CBR sejajar dengan aspirasi UMS sebagai peneraju masyarakat berinovatif.

Ia diketuai pakar perubatan rehabilitasi dari FPSK UMS, Prof. Madya Dr. Fatimah Ahmedy bersama-sama para penyelidik Sabah Rehabilitation Research and Service Group UMS serta beberapa pegawai rehabilitasi HUMS. 

Sementara itu, Seminar Kesedaran Rehabilitasi yang diadakan juga mendapat sambutan memberangsangkan daripada penduduk setempat.

Seminar disampaikan Prof. Madya Dr. Fatimah;  Pegawai Pemulihan Perubatan (PT) HUMS, Nurul Afiqah Fattin Amat; dan Pegawai Pemulihan Perubatan (OT) HUMS, Frisca Aziah Francis.

Turut diadakan pada program tersebut saringan kesihatan secara percuma daripada pasukan HUMS2U bersama Klinik Bergerak Hospital Pengajar UMS. – SABAH MEDIA.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *