HomeIsu tempatanKolokium belia Sabah platform bincang isu dan cabaran semasa belia

Kolokium belia Sabah platform bincang isu dan cabaran semasa belia

Read Time:1 Minute, 25 Second

Kota Kinabalu : Kolokium Belia Sabah 2024 yang diadakan di Fakulti Psikologi dan Pendidikan (FPP), Universiti Malaysia Sabah (UMS) baru-baru ini menjadi medan terbaik dalam menghimpunkan golongan belia bagi percambahan minda berkaitan isu dan cabaran semasa golongan belia. 

Bertemakan “Ketahanan Kendiri Belia Dalam Mendepani Cabaran Psikososial Era Pasca Modenisasi”, kolokium anjuran Program Pembangunan Belia dan Komuniti, FPP UMS dengan kerjasama Institut Penyelidikan Pembangunan Belia Malaysia (IYRES) itu antara lain membincangkan cabaran psikososial generasi belia serta strategi efektif dalam membantu meningkatkan ketahanan kendiri belia.

Ketua Pegawai Eksekutif IYRES, Dr. Vellapandian A/L Ponnusamy dalam ucaptama sempena program tersebut turut menekankan isu ketahanan kendiri belia dalam era pasca modenisasi.

Menurut beliau dalam era pasca modenisasi dan serba canggih ini, generasi belia berhadapan dengan cabaran psikososial yang melibatkan faktor atau pengaruh psikologi serta sosial. 

“Ketahanan kendiri belia sangat dipengaruhi oleh ekosistem generasi belia yang merangkumi faktor dalaman diri belia dan faktor persekitaran,” katanya. 

Turut diadakan sempena kolokium tersebut satu forum menampilkan penerima Anugerah Belia Perdana Malaysia, Kategori Wanita Peringkat Negeri Sabah, Aleysa Asah; wakil IYRES, Mohd Rizal Mohd Sham yang merupakan alumni UMS; serta wakil Kementerian Belia dan Sukan Sabah, Irich Jomi. 

Forum yang dikendalikan alumni UMS, Azizul Julirin itu membincangkan pengalaman dan cabaran yang dilalui serta strategi dalam membantu meningkatkan ketahanan kendiri belia.

Pada akhir program tersebut, para peserta turut disajikan dengan persembahan kebudayaan dan nyanyian koir oleh pelajar Tahun Akhir, Program Pembangunan Belia dan Komuniti FPP dengan lagu tema kolokium yang bertajuk ‘Ketahanan Kendiri, Identiti Belia’.

Seramai 100 peserta yang terdiri daripada pelajar dan wakil persatuan belia terlibat dalam menjayakan kolokium tersebut.

Hadir sama Ketua Program Pembangunan Belia dan Komuniti FPP, Dr Lailawati Md Edalan dan penyelaras kolokium, Dr. Gertrude Cosmas. 

RELATED ARTICLES
Isu tempatan

UMS promosi gaya hidup sihat di Kg. Long Pasia

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular